TREND 2025: Hybride Training
- Laura Torrekens
- 3 feb
- 5 minuten om te lezen
Maar wat is dat eigenlijk en hoe begin je eraan?
Elk jaar zien we wel enkele trends opduiken, maar 2024 was toch het jaar voor hybride training. Een klant van mij probeert zo elke dag een marathon af te werken, niet al lopend, maar al stappend, fietsend of bij mij in de studio. Hij heeft niet echt een specifiek trainingsdoel, hij wil gewoon gezonder, fitter en vooral, pijnvrij zijn.
Als personal trainer kan ik dit alleen maar toejuichen want hybride training brengt tal van voordelen met zich mee. Persoonlijk train ik al jaren op deze manier, en in deze blog geef ik jullie alle nodige info om zelf ook van start te gaan met hybride training, inclusief een hybride trainingsschema!

Wat is hybride training?
Het woord "hybride" is afkomstig van het Latijnse woord "hibrida", wat "bastaard" of "nakomeling van verschillende soorten" betekent. Het kent zijn oorsprong in de biologie waar het verwijst naar de kruising van twee verschillende soorten. Dat is dan ook de makkelijkste uitleg, een kruising.
Een hybride training is een training waarbij we verschillende trainingsvormen gaan kruisen. Dus je gaat verschillende disciplines met elkaar gaan combineren zoals krachttraining en lopen. Hierdoor kan je op verschillende doelen tegelijk gaan werken en moeten we niet langer kiezen voor het ene of het andere. Onderzoek toont namelijk aan dat krachttraining geen negatieve invloed heeft op duurprestaties en omgekeerd ook niet op de spiergroei (Sports Med).
Denkpistes zoals; “Als ik een marathon wil lopen, mag ik uitsluitend lopen!” zijn dus voltooid verleden tijd.
Waarom kiezen voor hybride training
Hybride training brengt tal van voordelen met zich mee. Mijn persoonlijke favoriet is blessurepreventie. Als je mij kent als personal trainer, of als persoon, weet je dat dit mijn stokpaardje is. Het voornaamste is en blijft dat iedereen pijnvrij kan sporten. Of dat nu lopen of zwemmen is, dat maakt op zich niet uit. Maar door verschillende trainingsvormen met elkaar te combineren, kunnen we het beste uit iedere discipline halen!
Denk even aan een atleet, laat ons voor het gemak Wout Van Aert nemen. Zijn primaire doel is fietsen. Maar hij vult deze discipline verder aan met krachttraining om zijn spieren en gewrichten te versterken, stabiliteitstraining om zijn gehavende knie terug sterker te maken en houdt voldoende tijd vrij om te herstellen.
Door zelf te kiezen voor hybride training, gaan we eigenlijk gaan trainen als een atleet. We hebben oog voor elk aspect van het lichaam; kracht, uithouding, stabiliteit en mobiliteit. Waardoor we onze algemene fitheid gaan verhogen en dus minder snel blessures zullen oplopen.
Dit brengt mij bij het volgende voordeel: het verhogen van de algemene fitheid en gezondheid. Toen ik net startte als personal trainer lag de focus heel hard op krachttraining. Er was duidelijk een keuze die je moest gaan maken: kracht of cardio. Maar beide brengen totaal andere voordelen met zich mee. Een bodybuilder is best sterk, maar qua uithouding kan dat toch wel echt beter. Het is die uithouding die ons wapent tegen allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen zoals diabetes type 2.
Daarnaast is het ook gewoon efficiënt om verschillende disciplines te combineren waardoor in veel gevallen mensen zelf sneller hun doelen weten te behalen met minder uren sport.
Tot slot werkt het ook fantastisch voor onze motivatie. De afwisseling zorgt ervoor dat je minder snel het gevoel krijgt dat je 'weeral naar de fitness moet, om weeral gewichten te heffen’. De afwisseling houdt het leuk en interessant voor jou en jouw lichaam.
Wil dit dan zeggen dat ik nog meer moet sporten?
Niet direct. Het voornaamste blijft dat je gaat trainen volgens jouw persoonlijke doelen. Het is niet omdat iedereen rondom jou plots aan het trainen is voor een (halve) marathon en daardoor drie keer per week (of meer) gaat lopen, dat jij dat ook moet doen. Met daarnaast nog eens krachttraining om jouw spieren en gewrichten te ondersteunen en blessures tegen te gaan.
Dat is het mooie van hybride training, je legt zelf de puzzel. Zoek naar trainingsvormen die jou liggen en die je graag doet en bepaal zelf de frequentie. Het moeilijkste is om de trainingen juist in te plannen met voldoende oog voor rust en herstel.
Hoe ga je van start met hybride training?
Stap 1: Kies jouw doel.
Ik vertrek altijd vanuit het algemene doel. Bij de meeste van mijn klanten is dat pijnvrij leven, dus ga ik initieel vooral focussen op functionele kracht gecombineerd met mobiliteit. Hierbij werken we vooral op de spieren en gewrichten die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Vaak wordt dit aangevuld met een vorm van cardio, om zo ook de algemene fitheid te verbeteren. Dit kan op basis van een stappendoel, algemeen vaker wandelen, (beginnen met) lopen, fietsen, zwemmen…
Stap 2: Kies de belangrijkste puzzelstukken op basis van jouw gekozen doel
Maar weet dat ze allemaal bijdragen tot een goed hybride trainingsschema.
(Functionele) krachttraining
Uithouding (cardio)
Mobiliteit en flexibiliteit
(Actieve) rust
Stap 3: Maak een trainingsschema
Nu is het een kwestie van inplannen. Kijk naar jouw puzzelstukjes, wat je wil doen per puzzelstukje over de gewenste tijdspanne en kies jouw frequentie. Wil je vooral sterker worden, probeer voor 2 full body krachttrainingen te gaan en vul dit aan met een loopsessie. Is jouw doel eerder om die marathon tot een goed einde te brengen, prioriteer dan jouw loopsessies, denk aan 2 à 3 sessies per week aangevuld met een krachttraining. Zorg voor voldoende rust tussen de trainingsblokken, want het is in rust dat het lichaam sterker wordt!
In dit voorbeeld focussen we op pijnvrij leven en het versnellen van 5km lopen. Iedereen is natuurlijk anders, dus luister naar je lichaam voor je een trainingsschema gaat implementeren.
Maandag: Lower body krachttraining
Focus op compound movements zoals squats, deadlifts, maar vul aan met specifieke oefeningen die bijdragen aan jouw doel zoals calf raises voor stabiliteit van de enkel, bounces voor elasticiteit van de achilles...
Dinsdag: Upper body krachttraining
Focus op compound movements zoals chest press, lat pulldown, maar denk ook aan oefeningen die de houding verbeteren, zoals floor angels, en de core verstevigen zoals plank (variaties).
Woensdag: Interval training
Eerste looptraining van de week! We starten direct met een interval, na een opwarming ga je 4 à 8 keer een minuut versnellen gevolgd door twee minuten op eigen tempo.
Donderdag: Actieve rust
Kies voor een wandeling, stretching, yoga... om het lichaam te laten herstellen.
Vrijdag: Full body
Een tweede krachtprikkel is nodig om onze spieren sterker te maken. Dus we vullen aan met een full body training waar we volledig focussen op compound movements voor het volledige lichaam zoals squats, deadlifts, chest press, seated row...
Zaterdag: Long/recovery run
Ga op eigen tempo lopen, dit moet een aangenaam tempo zijn waar je nog makkelijk kan babbelen met jouw eventuele companie.
Zondag: Actieve rust
Kies voor een wandeling, stretching, yoga... om het lichaam te laten herstellen.
Ben je ervan overtuigd om hybride training een kans te geven en wil je graag werken met een trainingsschema op maat dat bovendien volledig digitaal kan opgevolgd worden? Maak dan snel een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Comments